Waterbed afstellen en vullen

Waterbed afstellen en vullen

Voor je optimaal gebruik kunt maken van je waterbed en daadwerkelijk optimaal slaapgenot ervaart is het eerst zaak het waterbed goed af te stellen en uiteraard op de juiste wijze te vullen. Het afstellen en vullen van het waterbed luistert erg nauw. Is je matras bijvoorbeeld net niet voldoende gevuld, dan kan het bed al veel minder comfortabel aanvoelen.

Belangrijk is je bed zo te vullen, dat er tot aan de bovenkant van de schuimrand zo’n twee centimeter ruimte resteert. Op die manier zal het waterbed matras niet boven de rand geraken, ook niet als je gaat liggen en je dus automatisch druk uitoefent op het matras. Voor het overige is de vulgraad vooral een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. In alle gevallen moeten nek en rug gelijkmatige ondersteuning geboden worden.

Lijn van de wervelkolom

Veel eenvoudiger is het om te beoordelen of een matras te vol is. Dan zie je namelijk een duidelijke bolling en dit is hét signaal dat er met behulp van een pomp water uit het matras gehaald moet worden. Doe je niets aan een te vol watermatras, dan is de kans levensgroot dat heupen en schouders moeilijk en niet voldoende weg kunnen zakken in het matras. Gevolg daar weer van is dat de heupen hoger komen te liggen dan de nek. Deze houding veroorzaakt spanning op de nekwervels. Mooi meetinstrument is de lijn van je wervelkolom. Terwijl jij op je waterbed ligt, laat je iemand anders kijken naar de lijn van de wervelkolom. Je laat je assistent net zo lang water uit het matras halen tot je perfect horizontaal ligt. Een waterbed kan behalve te hard uiteraard ook te zacht zijn. In dat geval zak je veel te ver weg en eindig je in een soort van kuil. Opnieuw is de wervelkolom dan de dupe. Om het matras voldoende bij te vullen kies je opnieuw de wervelkolom als ijkpunt en laat je nu iemand net zo lang water bijvullen tot je helemaal horizontaal ligt

Klotsend water

Je vult je waterbed vooral bij als je verlangt naar een wat steviger voelend matras. Geen matras zal uit zichzelf harder of zachter worden, mits er uiteraard sprake is van een lek. Je waterbed afstellen betekent toch ook speciale conditioner gebruiken. Met deze conditioner blijft het water namelijk gezond en in prima conditie en krijg je minder snel algen en dus gas in je waterbed. Je slaapcomfort kan ook aangetast worden als je in de nachtelijke uren wakker wordt van een klotsend geluid. Dit geluid is niet afkomstig van de oksels van je partner, maar geldt als signaal dat je het waterbed ontlucht moet worden. Dit doe je met een speciale pomp en niet met een willekeurige vijverpomp die toch nog toevallig ergens in je schuurtje staat.

Digitale thermostaat

Belangrijk element in de genotservaring van het waterbed is zeker ook de temperatuur van het bed. Het instellen en aanpassen van de temperatuur van je waterbed is één van de meest eenvoudige klusjes die verricht moet worden. In feite kun je pas na een aantal nachten echt bepalen wat voor jou nou eigenlijk de ideale temperatuur is. Gemiddeld genomen wordt 27 graden Celsius als uitgangspunt en ideale temperatuur van het waterbed beschouwd.

Wil je toch nog ietsje meer warmte of juist een wat koeler bed? Kwestie van even een andere temperatuur op de analoge of digitale thermostaat instellen en je krijgt de temperatuur die jij als prettig ervaart. Het moge duidelijk zijn dat je met een digitale thermostaat de temperatuur toch iets nauwkeuriger in kunt stellen. Over temperatuur gesproken: het is zeker niet zo dat het bed supersnel de gewenste temperatuur bereikt zal hebben. Ga maar uit dat het een uur duurt voor je de temperatuur van het waterbed een graadje hoger hebt.

Verwarming aan laten

De temperatuur speelt simpelweg een heel voorname (misschien wel dé voornaamste) rol bij de mate van comfort die ervaren wordt door gebruikers van waterbedden. Het is in dat kader erg belangrijk om te weten dat je de verwarming van je waterbed niet uit moet schakelen. Zelfs niet als het zo warm is dat de mussen buiten dood van het dak vallen. Zet je de verwarming uit, dan zal je waterbed namelijk extra koud worden. Je zult dan veel minder gemakkelijk – of zelfs helemaal niet- in slaap komen. Sterker nog, je lichaam zal werkelijk alle zeilen bij moeten zetten om gedurende de nacht warm te blijven. Lukt dit niet, dan word je wakker gedurende de nacht en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Het afstellen van je waterbedverwarming en vullen van het waterbed is precisiewerk. Details kunnen het verschil maken tussen slapen en heerlijk slapen. Hoewel het verstandig is om bovenstaande punten ter harte te nemen, is en blijft het een kwestie van maatwerk. Wat voor jou comfort betekent, hoeft dat niet per se ook voor iemand anders te zijn. Belangrijk is om niet te snel conclusies te trekken. Pas nadat je enkele dagen op een waterbed geslapen hebt, kun je de eerste voorzichtige conclusies trekken. Eerder beslist niet.

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met onze waterbed experts. Wij staan je graag te woord! Je kunt ons zowel telefonisch als per mail eenvoudig bereiken.