JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Wat is een goed waterbed hoofdkussen?
Hoofdkussens zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld grote hoofdkussens, kleine hoofdkussens, langwerpige kussens, vierkante kussens en nog veel meer. In Nederland is een hoofdkussen van 60x70 cm gebruikelijk. In Duitsland komen hoofdkussens in het formaat 80x80 cm en 40x80 cm vaker voor. Welke afmeting u koopt hangt af van persoonlijke voorkeur en zal weinig invloed hebben op uw slaap. Factoren die wel een belangrijke rol spelen bij het selecteren van een goed hoofdkussen zijn uw slaaphouding, vulling van het kussen, hardheid van het matras en persoonlijke voorkeur. In deze blog worden al deze onderwerpen verder toegelicht.
Vulling hoofdkussen
Hoofdkussens zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen. De meest voorkomende kussens zijn: synthetische kussens, latex kussens, traagschuim kussens, donzen kussens en koudschuim kussens. Onderstaand worden de verschillende soorten vullingen toegelicht:
- Synthetisch hoofdkussen. Synthetische hoofdkussens bestaan uit holle polyester vezels Synthetische hoofdkussens zijn verkrijgbaar in zowel zachte als harde varianten. Daarnaast is een synthetisch hoofdkussen anti allergisch, wasbaar en goedkoop in aanschaf. De meeste synthetische hoofdkussens zijn tevens doseerbaar. Vindt u het kussen te dik? Dan kunt u er wat vulling uithalen. Daarnaast is het ook eenvoudig bij te vullen. Een nadeel van dit materiaal is echter dat het een slechte vochtregulatie heeft. Bent u op zoek naar een wasbaar en anti allergisch hoofdkussen? Bekijk dan het Celsius Climaplus Kussen uit ons assortiment.
- Latex hoofdkussen. Latex hoofdkussens worden gemaakt van natuurlijke latex, synthetische latex of een combinatie van beide. Een latex hoofdkussen is vormvast, duurzaam en biedt goede ondersteuning. Daarnaast ventileert dit type kussen erg goed. Hierdoor voorkomt u dat bacteriën, schimmels en huisstofmijten zich in het kussen gaan nestelen. In tegenstelling tot een synthetisch kussen mag dit type hoofdkussen niet gewassen worden.
- Traagschuim hoofdkussen. Wilt u een kussen tegen nekklachten? Koop dan een traagschuim kussen. Een traagschuim hoofdkussen wordt ook wel memory foam kussen, traagfoam kussen of nasa schuim kussen genoemd. Traagschuim vormt zich door druk en lichaamswarmte naar het hoofd en nek. Hierdoor biedt dit type hoofdkussen een uitstekende ondersteuning. Wanneer u niet meer op het kussen ligt, keert het terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Doordat dit hoofdkussen de druk op uw hoofd en nek vermindert, is het kussen geschikt voor mensen met nekklachten. Een nadeel van een traagschuim hoofdkussen is dat het een slechte vochtregulatie heeft.
- Donzen hoofdkussen. Wilt u een lekker zacht en licht kussen? Kies dan voor een donzen hoofdkussen. Het percentage dons in een donzen kussen varieert vaak tussen de 10% en 90%. Het kussen wordt zachter en prijziger naar mate het percentage dons in het kussen toeneemt. Wilt u een zacht en luxe kussen kopen? Kies dan voor een donzen hoofdkussen met 90% dons en 10% veren. Wilt u een stevig kussen kopen? Kies dan voor een donzen hoofdkussen met 10% dons en 90% veren. Dons heeft daarnaast de eigenschap dat het goed ventileert. Daardoor is het kussen uitermate geschikt voor mensen die veel transpireren. Mits het kussen goed onderhouden wordt, kan het tot wel vijf jaar meegaan! Het kussen is dus ook duurzaam te noemen.
- Koudschuim kussen. Een koudschuim hoofdkussen biedt een goede ondersteuning en is vormvast. De kwaliteit van het kussen wordt aangeduid met SG. De afkorting SG staat voor soortelijk gewicht en duidt het aantal kilo’s per kubieke meter aan. De levensduur van het kussen neemt toe naar mate SG waarde hoger is.
- Ergonomische hoofdkussen. Ergonomische kussen zijn voorgevormd en zorgen dat u in de juiste houding ligt. Druk op de spieren en gewrichten wordt gelijk verdeeld doordat de wervelkolom en het hoofdkussen in een rechte lijn liggen. Hierdoor kunnen klachten als nek-, schouder- en rugklachten voorkomen of verminderd worden.
Slaaphouding
De slaaphouding heeft een grote invloed op het bepalen van een geschikt kussen. Een buikslaper heeft namelijk een ander kussen nodig dan een zijslaper. Onderstaand wordt aangegeven welke kussen Silvano Waterbedden adviseert voor een buikslaper, zijslaper en rugslaper.
Hoofdkussen buikslaper
Slapen op de buik is de slechtste slaaphouding. Doordat het hoofd naar rechts of links gedraaid is, staat er spanning op de nek. Dit kan resulteren in klachten zoals nekpijn. Bij een buikslaper wordt aangeraden om op een vervormbaar dun hoofdkussen te slapen. Het beste kussen voor buikslapers is gemaakt van dons of een synthetische vulling.
Hoofdkussen rugslaper
Op de rug slapen is een veel voorkomende slaaphouding. Door veel wetenschappers en fysiotherapeuten wordt zelfs gezegd dat dit de beste slaaphouding is. Het beste kussen voor rugslapers heeft een gemiddelde dikte en een vaste vorm. Het kussen moet niet te dik of te dun zijn. Anders wordt de kin naar de borst gedrukt (bij een te dik kussen) of valt het hoofd naar achter (bij een te dun kussen). Het is echter wel belangrijk dat de holte in de nek opgevuld wordt.
Hoofdkussen zijslaper
Het grootste percentage mensen is een zijslaper. Het lichaam ligt in deze slaaphouding in een rechte lijn waardoor de ondersteuning van het hoofd, de nek en rug in deze slaaphouding optimaal is. Op uw zijslapen is dus een goede slaaphouding. Bij deze slaaphouding is het echter wel belangrijk dat het kussen een hogere hoogte heeft dan bij een buik- of rugslaper. Is het kussen te laag, kan dit resulteren in klachten. Het beste kussen voor zijslapers is gemaakt van veren of traagschuim.
Hardheid matras
Ook de hardheid van het matras heeft invloed op het selecteren van een geschikt hoofdkussen. De volgende algemene richtlijn die aangehouden kan worden is: hoe zachter het matras, hoe zachter het kussen hoort te zijn. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Dus bij een hard matras hoort een hard kussen.