Stap 1: tref voorbereidingen
Stap 2: verwijder al het bedtextiel
Stap 3: verwijder de stekker van het verwarmingselement uit het stopcontact
Stap 4: pomp voor ledigen waterbed koppelen
Stap 5: vul de waterbedpomp met water
Stap 6: waterbed leeg laten lopen
Stap 7: Koppel de waterslang af
Het kan natuurlijk dat u het waterbed wilt verplaatsen omdat u bijvoorbeeld gaat verhuizen. Of u wilt het tijk, het verwarmingselement of het watermatras vervangen. Om dit te bewerkstelligen moet u het huidige watermatras leegpompen. Door het waterbed te verplaatsen zonder het water eruit te laten lopen, bestaat de mogelijkheid dat u het bed beschadigd. Een waterbed is namelijk zwaar en daardoor moeilijk te verplaatsen. De stabilisatielagen kunnen dan verschuiven, waardoor het matras nooit meer hetzelfde ligcomfort krijgt. Maar hoe moet u een waterbed leegmaken of leegpompen? In deze blog leggen wij u stapsgewijs uit hoe u een waterbed leegpompt. Wilt u het watermatras liever niet zelf leegpompen? Neem contact op met onze klantenservice en wij helpen u graag verder!
Stap 1: tref voorbereidingen
Het is allereerst belangrijk om een waterbedpomp te kopen of te huren. Wij raden altijd aan om een waterbedpomp te kopen i.p.v. te huren. Het kan namelijk nog wel eens voorkomen dat u uw watermatras moet leegpompen. Erg handig als u er dan één thuis heeft staan! Wij bieden al een waterbedpomp aan vanaf €99,-. U kunt daarnaast een waterbedpomp huren bij de Gamma of een Boels bij u in de buurt. Bel wel altijd even van tevoren, om te controleren of het wel op voorraad is. Het is niet aan te raden om een waterbed op een andere manier leeg te laten lopen dan met een waterbedpomp. Er wordt nog weleens gezegd dat dit ook met een tuinslang kan. Met een tuinslang krijgt u het waterbed echter nooit zo goed leeg en vacuüm als met een waterbedpomp. Door een watermatras leeg te laten lopen met een tuinslang, heeft u een grotere kans op beschadigingen van het watermatras. Een tuinslang is namelijk niet sterk genoeg en het zal daarnaast veel langer duren. Het is ook verstandig om van tevoren te controleren of de waterslang wel lang genoeg is.
Tijdens het leegpompen van het watermatras bestaat er natuurlijk de kans dat er wat water morst. Het is daarom handig om een handdoek binnen handbereik te hebben. Wanneer u van plan bent om het waterbed zelf leeg te pompen, adviseren wij om dit altijd met twee personen te doen. U zult er dan ongeveer 30 tot 45 minuten voor nodig hebben om dit klusje te klaren.
Stap 2: verwijder al het bedtextiel
Nadat u een aantal voorbereidingen heeft getroffen, kunt u beginnen met het verwijderen van al het bedtextiel. Haal de kussens, het dekbed, het hoeslaken, het molton en het tijk van het waterbed af. Het boventijk kunt u bij een breedte van 160 centimeter rondom afritsen. Leg het bedtextiel veilig weg zodat het niet nat of vuil kan worden.
Stap 3: verwijder de stekker van het verwarmingselement uit het stopcontact
Haal de stekker uit het stopcontact. Indien mogelijk ontkoppelt u ook de verwarmingsregelaar van het element. Op deze manier kunt u het snoer makkelijker door de opening van het tijk halen.
Stap 4: pomp voor ledigen waterbed koppelen
Zet de waterbedpomp op een vlakke ondergrond. Bevestig de afvoerslang aan de afvoeraansluiting. U kunt het water uit de afvoerslang laten afvoeren in een toilet of andere afvoer. Wij raden echter aan om het water niet in een wasbak te laten lopen. Een wasbak raakt namelijk snel vol en kan deze hoeveelheid water moeilijk afvoeren.
Bevestig de waterslang (toevoerslang) aan de waterbedpomp en de zuigkorf aan de waterslang. Verwijder daarna de dop van de vulopening van het watermatras. Dit kunt u doen door te trekken aan de trekbeugels en een draaiende beweging te maken. Koppel de slang en zuigkorf aan de vulopening. Let er hierbij op dat er geen lucht wordt aangezogen. Verder is het belangrijk om geen druk op het watermatras te zetten. Indien u dit wel zou doen, komt er water uit het watermatras.
Stap 5: vul de waterbedpomp met water
Vul hierna de waterbedpomp met kraanwater en steek de stekker in een geaard stopcontact. Daarna drukt u de aan-/uitschakelaar in.
Stap 6: waterbed leeg laten lopen
Het leegpompen van het watermatras kan eindelijk beginnen! Komt het water niet in de slang? Steek de zuigkorf iets dieper in de vulopening van het waterbed en doe de slang iets omhoog tot het water begint te lopen. Controleer of het waterbed vacuüm gezogen wordt. Verplaats de waterbed zak niet voordat deze vacuüm is gezogen. Dit kan ervoor zorgen dat de fibermatten verschuiven. Dit wilt u niet, want deze matten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning en stabilisatie van uw waterbed.
Stap 7: Koppel de waterslang af
Is het watermatras volledig vacuüm gezogen? Druk de aan-/uitschakelaar in en trek de stekker uit het stopcontact. Koppel de toevoer- en afvoerslang af. Het beste is om de toevoer slang zo snel mogelijk te ontkoppelen. Anders bestaat er de mogelijkheid dat het watermatras zich vult met lucht. Wij raden daarom aan om dit met twee personen te doen. De eerste persoon trekt de zuigkorf uit de vulopening en de ander bevestigd de dop in de vulopening. Zo, het watermatras is eindelijk leeg en afgekoppeld. Nu het waterbed matras leeg is, kunt u het water matras verplaatsen. Wij adviseren om het watermatras zo min mogelijk te vouwen.
Laat hierna het pompreservoir leeglopen door de waterbedpomp te kantelen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen in een wasbak of andere afvoer. Daarna kunt u de waterbedpomp schoonmaken. Nadat u het watermatras heeft opgeborgen en u de waterbedpomp heeft schoongemaakt, kunt u indien mogelijk de rest van het waterbed demonteren. Wilt u het watermatras daarna zelf weer plaatsen? Lees dan onze blog over het plaatsen van een watermatras.